Ηλεκτροστατικός ηλεκτρισμός – κανένας φόβος !!

Μάλλον ο τεχνικός της Χρονιάς !!

 

texnikoi724.gr

Προστατέψτε τον ηλιακό θερμοσίφωνα το καλοκαίρι !

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΝ ΗΛΙΑΚΟ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Αν νομίζεις ότι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες δεν χαλάνε, είσαι γελασμένος και επειδή κοστίζουν μια περιουσία, δες πως μπορείς να τους προφυλάξεις:

Κατά τους καλοκαιρινούς η υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον θερμοσίφωνα . Η υψηλή θερμοκρασία που καταπονεί τον ηλιακό σου θερμοσίφωνα μπορεί να έχει σαν συνέπεια την διακοπή της λειτουργίας του, την μείωση της απόδοσης του, την μείωση της ζωής του, ενώ ταυτόχρονα θέτει σε κίνδυνο την υγεία σου.

Μπορείς να προστατεύσεις τον ηλιακό μας θερμοσίφωνα, την υδραυλική εγκατάσταση και την υγεία σου , καλύπτοντας τους ηλιακούς συλλέκτες τους καλοκαιρινούς μήνες που λείπεις για αρκετές ημέρες από το σπίτι.

Ποιες όμως οι αρνητικές συνέπειες από την υψηλή θερμοκρασία, η οποία μπορεί να ξεπεράσει και τους 100οC ανάλογα με τον τύπο και την ποιότητα του ηλιακού ;
Μεγάλη αύξηση της επικάθισης αλάτων στο εσωτερικό του μπόιλερ.

Όσο υψηλότερη η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερος ο ρυθμός επικάθισης. Συνεπώς, όταν φεύγουμε από το σπίτι το καλοκαίρι και αναπτύσσονται στον ηλιακό μας θερμοκρασίες της τάξης των 100οC, η επικάθιση των αλάτων επιταχύνεται δραματικά. Η μεγάλη επικάθιση αλλάτων, έχει με τη σειρά της σαν συνέπεια την μείωση της απόδοσης του ηλιακού θερμοσίφωνα, και την μείωση του χρήσιμου όγκου του δοχείου θέρμανσης (μπόιλερ).

1.Εκτόνωση του νερού του κλειστού κυκλώματος από την βαλβίδα ασφαλείας του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Η μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας έχει σαν συνέπεια την αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του μπόιλερ του ηλιακού. Όταν η πίεση στο δοχείο ξεπεράσει την ονομαστική πίεση της βαλβίδας ασφαλείας, η βαλβίδα ασφαλείας ανοίγει για να εκτονώσει την πίεση, αφαιρώντας νερό από το κλειστό κύκλωμα.

Όταν η θερμοκρασία επανέλθει σε επιτρεπτά επίπεδα, ο ηλιακός μας δεν λειτουργεί, διότι το νερό στο κλειστό κύκλωμα δεν κλείνει πλέον “κύκλωμα” και δεν κυκλοφορεί για να μεταφέρει την θερμότητα από τον συλλέκτη στο μπόιλερ.

 1. Κίνδυνος ρηγμάτωσης της υάλωσης του ηλιακού.

Καταπονεί και τον σμάλτο του μπόιλερ σε βαθμό τέτοιο που η υάλωση μπορεί να εμφανίσει ρηγματώσεις, πράγμα που έχει σαν συνέπεια την δραματική μείωση της ζωής του ηλιακού μας θερμοσίφωνα.

 1. Καταστροφή των βαλβίδων ασφαλείας.

Η συνεχής λειτουργία των βαλβίδων ασφαλείας, έχει ως αποτέλεσμα την επικάθιση αλάτων στην έδρα της βαλβίδας, πράγμα που οδηγεί στην πρώϊμη καταστροφή των βαλβίδων και την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης του ηλιακού.

 1. Μείωση της ζωής του ανοδίου προστασίας.

Η έντονη επικάθιση αλάτων αυξάνει τον ρυθμό κατανάλωσης του ανοδίου, με συνέπεια την μείωση της ζωής του.

5.  Αύξηση του κόστους συντήρησης.

Είναι φανερό ότι όλες οι παραπάνω συνέπειες της υπερθέρμανσης αυξάνουν το κόστος συντήρησης του ηλιακού μας θερμοσίφωνα.

Εκτός από την πρώϊμη φθορά του ηλιακού μας θερμοσίφωνα, η υψηλή πίεση στο εσωτερικό του μπόιλερ καταπονεί ολόκληρο το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού , ενώ η υψηλή θερμοκρασία θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας την υγεία, αφού το καυτό νερό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα σε περίπτωση που το σώμα έρθει σε επαφή με νερό θερμοκρασίας υψηλότερης των 70οC.

6.  Προστασία του ηλιακού μας θερμοσίφωνα

Για να προστατεύσεις λοιπόν τον ηλιακό θερμοσίφωνα από τις παραπάνω δυσμενείς συνέπειες, είναι σημαντικό να σκεπάζεις τον ηλιακό συλλέκτη όταν φεύγουμε από το σπίτι μας το καλοκαίρι για πολλές ημέρες.

Πηγή:www.activeman.gr

,

Πως Θα επιλέξω κλιματιστικό ?

Για να επιλέξουμε κλιματιστικό για το σπίτι μας, θα πρέπει να αποφασίσουμε:

 1. Την ισχύ του κλιματιστικού.

Για τις συνήθεις περιπτώσεις σε κλασσικές κατοικίες χωρίς ιδιαίτερα μεγάλα ανοίγματα (πόρτες / παράθυρα), η ισχύς του κλιματιστικού θα πρέπει να είναι περίπου 400btu/h ανά τετραγωνικό μέτρο χώρου που θέλουμε να ψύξουμε (ή να θερμάνουμε).  Οταν ο παραπάνω πολλαπλασιασμός μας δίνει οριακά αποτελέσματα ανάμεσα σε δύο μοντέλα, το μικρότερο μοντέλο θα μας καλύψει στις περισσότερες περιπτώσεις αλλά μπορεί να μην ανταπεξέλθει σε ακραίες συνθήκες το καλοκαίρι, ενώ το μεγαλύτερο μοντέλο θα μας καλύψει σε κάθε περίπτωση. 

Για έναν χώρο π.χ. 25m2, η ισχύς του κλιματιστικού θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 400×25=10.000btu/h.

Το παραπάνω σημαίνει ότι αν αγοράσουμε ένα κλιματιστικό 9.000btu/h, το κλιματιστικό θα μας καλύψει τις περισσότερες ημέρες του καλοκαιριού, αλλά θα είναι “λίγο” όταν η εξωτερική θερμοκρασία ανέβει το καλοκαίρι.

Αντίθετα, ένα κλιματιστικό ισχύος 12.000btu/h θα μας καλύψει ακόμη και στον καύσωνα.

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις (κατοικίες με μεγάλα γυάλινα ανοίγματα, εντελώς αμόνωτοι χώροι, χώροι με ασυνήθιστα για κατοικίες φορτία  κ.λ.π.) πριν αγοράσουμε κλιματιστικό, θα πρέπει να συμβουλευτούμε μηχανολόγο μηχανικό ώστε να αποφύγουμε την άσκοπη υπερδιαστασιολόγηση.

 1. Τον τύπο του κλιματιστικού.

Inverter, ή on/off ?  Αν και η εισαγωγή των on/off κλιματιστικών έχει σταματήσει (και στην Ελλάδα), εντούτοις υπάρχουν ακόμη κλιματιστικά on/off σε stock από διάφορους προμηθευτές.

Η επιλογή ενός on/off μηχανήματος, είναι αποδεκτή μόνο σε περιπτώσεις με πολύ περιστασιακή χρήση (π.χ. εξοχική κατοικία με περιορισμένη χρήση), όταν δηλαδή η απόσβεση ενός ακριβότερου και αποδοτικότερου κλιματιστικού δεν θα είναι εύκολη (λόγω του περιορισμένου χρόνου λειτουργίας).

Αν λοιπόν αναζητάτε κλιματιστικό για το εξοχικό σας, το οποίο θα χρησιμοποιήσετε ελάχιστες μέρες το χρόνο, τότε μπορείτε να επιλέξετε ένα on/off κλιματιστικό.

Αν αντίθετα αναζητάτε κλιματιστικό για το σπίτι σας, τότε είναι συμφερότερο να επιλέξετε ένα καλό κλιματιστικό inverter, το οποίο αν και ακριβότερο, θα αποσβέσει γρήγορα τη διαφορά τιμής λόγω της πολύ μικρής του κατανάλωσης.

Στις περιπτώσεις που το κλιματιστικό θα χρησιμοποιηθεί σαν κύριο μέσο θέρμανσης, τότε η επιλογή του inverter κλιματιστικού είναι μονόδρομος, αφ’ ενός λόγω κατανάλωσης, και αφ΄εταίρου λόγω της ικανότητας των inverter κλιματιστικών να μην απαιτούν από-παγοποίηση (μια διαδικασία που σταματά τον συμπιεστή το χειμώνα για την αποφυγή του παγώματος του στοιχείου της εξωτερικής μονάδας) η οποία σταματά τη λειτουργία των on/off κλιματιστικών τον χειμώνα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

 1. Φίλτρα.

Ενα πολύ σημαντικό κριτήριο επιλογής του κλιματιστικού , είναι η ποιότητα των φίλτρων του, η οποία έχει να κάνει τόσο με την άνεση που μας προσφέρει το κλιματιστικό μας, όσο και με την υγεία μας.

Ενα κλιματιστικό με ανοξείδωτα μόνιμα αυτό-καθαριζόμενα φίλτρα, μας παρέχει πολύ υγιεινότερες συνθήκες άνεσης από ότι ένα κλιματιστικό με κλασσικά πλαστικά φίλτρα.

Το κλιματιστικό με τα ανοξείδωτα φίλτρα, θα μας προφυλάξει από την νόσο των λεγεωνάριων που μπορεί να αναπτυχθεί σε κλιματιστικά με κακής ποιότητας φίλτρα που συντηρούνται πλημμελώς και μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία μας.

 

Untitled-1

 1. Επιπλέον δυνατότητες.

Τα σύγχρονα κλιματιστικά, παρέχουν πλήθος βοηθητικών λειτουργιών στον χρήστη, όπως :

– Λειτουργία ιονιστή

– Φωτοκύτταρο ανίχνευσης κίνησης.

– Χρονοπρογραμματισμός

λειτουργίες που υπάρχουν πια και στα φθηνότερα μοντέλα χωρίς να επιβαρύνουν ιδιαίτερα την τιμή.

 1. Επιλογή μάρκας 

Εχοντας αποφασίσει όλα τα παραπάνω, μένει η τελική μας απόφαση, η μάρκα δηλαδή του κλιματιστικού που θα αγοράσουμε.  Για την επιλογή της μάρκας, θα πρέπει να λάβουμε υπ΄όψη, κυρίως τα ακόλουθα:

Ι. Βαθμός απόδοσης σε ψύξη και θέρμανση.

Οσο μεγαλύτερος ο βαθμός απόδοσης, τόσο οικονομικότερη η λειτουργία του κλιματιστικού μας. Προσοχή, όταν διαβάζουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κλιματιστικού, να λαμβάνουμε υπ΄όψη τον εποχιακό βαθμό απόδοσης και όχι τον ονομαστικό, διότι ο εποχιακός βαθμός απόδοσης (SEER, SCOP) μας δίνει πολύ καλύτερη εικόνα για το ετήσιο κόστος λειτουργίας του κλιματιστικού.

ΙΙ. Εύρος θερμοκρασιακής λειτουργίας (ελάχιστη εξωτερική το χειμώνα – μέγιστη το καλοκαίρι).

Οσο πιο χαμηλή είναι η ελάχιστη θερμοκρασία εγγυημένης λειτουργίας το χειμώνα, και όσο μεγαλύτερη η μέγιστη θερμοκρασία εγγυημένης λειτουργίας το καλοκαίρι, τόσο πιο απρόσκοπτα θα λειτουργεί το κλιματιστικό μας ακόμη και σε ακραίες συνθήκες.

ΙΙΙ. Εγγυημένα ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη.  

Αγοράζοντας ένα φθηνό κλιματιστικό με μάρκα που δεν αντιστοιχεί σε εργοστάσιο αλλά σε εμπορική ονομασία, κινδυνεύουμε να αναγκαστούμε να πετάξουμε το κλιματιστικό μας σε περίπτωση μελλοντικής βλάβης.

Γι αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να αγοράσουμε κλιματιστικό που αντιπροσωπεύεται επίσημα στην Ελλάδα, με service και ανταλλακτικά σε απόθεμα.

 1. Φήμη κατασκευαστή.   

Ο παραπάνω παράγοντας δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση.

 1. Κατάστημα πώλησης.

Είναι σαφώς προτιμότερο να αγοράσουμε το κλιματιστικό μας από ένα εξειδικευμένο κατάστημα πώλησης προϊόντων κλιματισμού και όχι από ηλεκτρομάγαζο που πουλάει καφετιέρες και τηλεοράσεις.

Σε περίπτωση βλάβης / κακής λειτουργίας, θα είστε σε θέση να απαιτήσετε από το κατάστημα την επισκευή / αντικατάσταση του ελαττωματικού μηχανήματος χωρίς καμία χρέωση, πράγμα που είναι μάλλον απίθανο να συμβεί όταν απέναντι σας έχετε έναν έμπορο που δεν έχει ιδέα για το τι πουλάει.

Πηγή: aircontitioninverter.gr

 

 

,

Πως λειτουργούν τα κλιματιστικά γενικώς ?

ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ INVERTER

Πριν εξηγήσουμε πως λειτουργεί το κλιματιστικό inverter, θα πρέπει να εξηγήσουμε το πως λειτουργούν τα κλιματιστικά γενικώς, είτε είναι on/off είτε inverter.

Τα κλιματιστικά είναι αντλίες θερμότητας αέρος – αέρος και λειτουργούν βάσει του ψυκτικού κύκλου, ενός αέναου κύκλου κατά τον οποίο το ψυκτικό μέσο (κοινώς φρέον) συμπιέζεται στον συμπιεστή (εξωτερικό μηχάνημα) συμπυκνώνεται και υγροποιείται, στη συνέχεια εκτονώνεται στην εκτονωτική βαλβίδα και αεριοποιείται και πάλι στον εξατμιστή (εσωτερικό μηχάνημα) .

pos-leitourgei-to-klimatistiko1

Την βαριά δουλειά στον ψυκτικό κύκλο, την κάνει ο συμπιεστής.

Ενα απλό κλιματιστικό, είτε λειτουργεί με τον συμπιεστή του σε σταθερές στροφές (και σε σταθερή ισχύ) είτε σταματά να λειτουργεί.

Το απλό (on/off) λοιπόν κλιματιστικό ξεκινά όταν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από την επιθυμητή, και σταματά όταν η θερμοκρασία κατέβει λίγο κάτω από την επιθυμητή.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η θερμοκρασία του χώρου να μην είναι σταθερή, αλλά να έχει μια διακύμανση πάνω και κάτω από την επιθυμητή, όπως στο ακόλουθο σχήμα:

on-off-air-conditioner-temperature-difference

Ενα κλιματιστικό inverter αντίθετα, μπορεί να μεταβάλλει τις στροφές του συμπιεστή και κατά συνέπεια να προσαρμόσει κάθε στιγμή την ισχύ του στις ανάγκες του χώρου. Είναι κατά κάποιον τρόπο σαν το κλιματιστικό να διαθέτει “γκάζι” όπως και το αυτοκίνητο και να μπορεί να αυξομειώνει την ισχύ του σύμφωνα με τις ανάγκες.

Η παραπάνω λειτουργία, επιτρέπει στο κλιματιστικό inverter να αυξάνει τις στροφές του για να χαμηλώσει την θερμοκρασία του χώρου, και να τις χαμηλώνει όταν η θερμοκρασία χώρου επιτευχθεί. Από εκεί και μετά, το κλιματιστικό inverter αυξομειώνει κάθε στιγμή τις στροφές στον συμπιεστή με τέτοιον τρόπο, ώστε η θερμοκρασία του χώρου να παραμένει σχεδόν σταθερή:

inverter-air-conditioner-temperature-difference

Ένα κλιματιστικό inverter συνεπώς, μας παρέχει συνθήκες άνεσης υψηλού επιπέδου, αφού επιτυγχάνει με τον καλύτερο τρόπο το ζητούμενο, που είναι η επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας στο χώρο.

Τα συνεχή σταματήματα του on/off κλιματιστικού, καταπονούν τα διάφορα στοιχεία του κλιματιστικού (συμπιεστής, εκτονωτική βαλβίδα κ.λ.π.) και αυξάνουν το κόστος λειτουργίας του κλιματιστικού, αφούτο ρεύμα εκκίνησης είναι πολλαπλάσιο του ρεύματος λειτουργίας.

H συνεχής λειτουργία του κλιματιστικού σε χαμηλές στροφές είναι πολύ προτιμότερη από τη διακοπτόμενη λοιπόν, για δύο κυρίως λόγους:

• καταπονεί λιγότερο το μηχάνημα με τα συνεχή σταματήματα και ξεκινήματα, και

• το κλιματιστικό μας λειτουργεί πολύ πιο αποδοτικά και οικονομικά.

Ο παραπάνω τρόπος λειτουργίας είναι υπεύθυνος για την πολύ μικρή κατανάλωση στα κλιματιστικά inverter σε σχέση με τα on/off συμβατικά.

Πηγή: airconditioninvnter.gr

τοποθέτηση κλιματιστικού
,

Γαλάτσι -Τοποθέτηση Κλιματιστικού

Η εγκατάσταση του air condition, είναι μια απλή εργασία η οποία αν γίνει σωστά, θα μας δώσει πρόσβαση στις εξελιγμένες δυνατότητες του κλιματιστικού μας και θα μας εξασφαλίσει ότι το κλιματιστικό που αγοράσαμε θα μας παρέχει θέρμανση και ψύξη με πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας για πολλά χρόνια.

Εγκατάσταση κλιματιστικού.

Μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι η εγκατάσταση του κλιματιστικού air condition θα γίνει σωστά, εξασφαλίζοντας ότι θα τηρηθούν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

 

 1. Σωστή επιλογή του σημείου τοποθέτησης της εσωτερικής μονάδας.

Το σημείο τοποθέτησης θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προδιαγραφές:

– Η κατεύθυνση του αέρα να είναι κατά το δυνατό προς το κέντρο του χώρου.

– Σε περιπτώσεις με μεγάλα ανοίγματα, η κατεύθυνση του αέρα να είναι παράλληλη προς την σειρά των ανοιγμάτων

– Η κατεύθυνση του αέρα να μην είναι προς το σημείο που συνήθως καθόμαστε

– Το σημείο εγκατάστασης της εσωτερικής μονάδας να είναι τέτοιο ώστε το εσωτερικό να καλύπτει τις ψυκτικές σωληνώσεις και την οπή διέλευσης.

– Το κλιματιστικά δεν τοποθετούνται πάνω από κουζίνες και παρόμοιες συσκευές

 

 1. Σωστή Επιλογή του σημείου τοποθέτησης της εξωτερικής μονάδας.

Η εξωτερική μονάδα θα πρέπει να τοποθετηθεί σε σημείο τέτοιο ώστε:

– Να τηρούνται οι αποστάσεις από τα δομικά στοιχεία σύμφωνα με το τεχνικό εγχειρίδιο του κλιματιστικού

– Να επιτρέπεται η ασφαλής πρόσβαση για συντήρηση

– Η απόσταση μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας να είναι κατά το δυνατόν μικρότερη.

– Η κατεύθυνση του αέρα του εξωτερικού μηχανήματος να μην είναι προς όμορα παράθυρα και πόρτες άλλων ιδιοκτησιών.

 

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην έδραση της εξωτερικής μονάδας, που θα πρέπει να γίνει με αντικραδασμικούς συνδέσμους βιδωμένους σε στιβαρή μεταλλική βάση.

 

 1. Ψυκτικές σωληνώσεις air condition.  

Η απόσταση μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικού, θα πρέπει να είναι κατά το δυνατό μικρότερη και σε κάθε περίπτωση μικρότερη από 8m, διότι από την απόσταση αυτήν και μετά, η απόδοση του κλιματιστικού πέφτει κατακόρυφα, ειδικά στα μικρά κλιματιστικά των 9.000btu/h

Μερικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξουμε, είναι τα εξής:

– Οι ψυκτικές σωληνώσεις θα πρέπει να μονωθούν κάθε μία ξεχωριστά

– Οι ψυκτικές σωληνώσεις θα πρέπει να τυλιχτούν με προστατευτική ταινία PVC σε όλο τους το μήκος μέχρι τα ρακόρ σύνδεσης.

– Απαγορεύεται το κουρμπάρισμα των ψυκτικών σωληνώσεων χωρίς την χρήση του ειδικού εργαλείου για την αποφυγή τσακίσματος

– Οι ψυκτικές σωληνώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαδικασία κενού για την αφαίρεση της υγρασίας.

 

 1. Αποχέτευση συμπυκνωμάτων.

– Το δίκτυο αποχέτευσης συμπυκνωμάτων να είναι κατασκευασμένο από σωλήνα PVC πλαστική, σκληρή ή εύκαμπτη.

– Η απορροή να γίνεται κατά το δυνατόν σε σιφώνια και σε μικρή απόσταση από αυτά

.

 1. Ηλεκτρολογική εγκατάσταση (η παράγραφος προστέθηκε μετά από σχόλιο αναγνώστη).

– Για κλιματιστικά 9.000 και 12.000 btu/h, η λήψη ηλεκτρικής παροχής μπορεί να γίνει και από μπουάτ, μετά από έλεγχο των φορτίων της γραμμής.

– Για κλιματιστικά ισχύος άνω των 12.000btu/h, η σύνδεση με το δίκτυο θα πρέπει να γίνεται με ξεχωριστό καλώδιο από τον ηλεκτρολογικό πίνακα ασφαλισμένο με δική του ασφάλεια.

– Προαιρετικά, μπορείτε να τοποθετήσετε έναν πρόσθετο διακόπτη προστασίας από υπέρταση και κεραυνούς (surge arrester) που μπορείτε να βρείτε στα περισσσότερα καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού, ώστε να προστατεύσετε το κλιματιστικό σας από υπερτάσεις στο δίκτυο της ΔΕΗ και κεραυνούς.

ΠΗΓΗ: www.aenaos-sa.gr

Πως λειτουργεί το ψυγείο ?

Πως λειτουργεί το ψυγείο;

Το ψυγείο λοιπόν, λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο που λειτουργεί και το κλιματιστικό.

Όλα είναι θέμα εξάτμισης του υγρού που κυκλοφορεί μέσα του!

Αν βάλουμε επάνω στο χέρι μας νερό, αυτό θα εξατμιστεί και θα δροσίσει ελάχιστα το χέρι μας. Αν όμως βάλουμε οινόπνευμα, θα εξατμιστεί πολύ γρήγορα και θα κρυώσει πολύ περισσότερο το χέρι μας!

Δηλαδή, όταν κάτι εξατμίζεται ταχύτατα, δημιουργεί και περισσότερη ψύξη. Επίσης, αν μπορούσαμε να απαγάγουμε το εξατμισμένο αέριο, θα ήταν κάτι πολύ κρύο (αν εξατμίστηκε γρήγορα).

E4457647-4800-4341-AB22-88A4BC70AA45Αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά πως λειτουργεί το ψυγείο και παράγει ψύξη.

Θα δούμε τη βασική αρχή λειτουργίας του ψυγείου, χωρίς να μπούμε σε περιττές λεπτομέριες.

Το ψυγείο από πίσω του, μέσα και έξω, έχει σωληναράκια, έχει έναν κομπρέσσορα και μία βαλβίδα εκτόνωσης. Όλο το κύκλωμα είναι κλειστό: το τέλος του, είναι και η αρχή του (θα καταλάβετε τι εννοούμε).

Τώρα, μέσα στα σωληνάκια υπάρχει ένα υγρό που ονομάζεται φρέον.


080AE9E0-571C-4113-976E-CFE67E353E98Η βαλβίδα εκτόνωσης (βλέπε το 2 στην κάτω εικόνα) λοιπόν, που βρίσκεται ενδιάμεσα από τα μέσα και τα έξω σωληνάκια, απαγάγει το υγρό που βρίσκεται στα έξω σωληνάκια (βλέπε το 1 στην κάτω εικόνα) και το ”ραντίζει” με δύναμη στα μέσα σωληνάκια (βλέπε το 3 στην κάτω εικόνα), με αποτέλεσμα το υγρό αυτό να εξατμίζεται με μεγάλη ταχύτητα και να γίνεται αέριο!

Το αέριο αυτό είναι παγωμένο και κυκλοφορεί στα μέσα σωληνάκια, κρυώνοντας έτσι τον μέσα χώρο του ψυγείου. Αλλά δεν παραμένει στάσιμο, μιας και εκεί που τερματίζουν τα μέσα σωληνάκια και ξεκινάνε τα έξω, υπάρχει ο κομπρέσσορας (βλέπε το 4 στην πάνω εικόνα) που ρουφάει το αέριο, το συμπιέζει κι έτσι αυτό ξαναυγροποιείται.

Κατά τη διαδικασία υγροποίησης, συμβαίνει το αντίθετο: παράγεται θερμότητα και το υγρό είναι ζεστό. Αυτό το υγρό τώρα κυκλοφορεί στα εξωτερικά σωληνάκια (βλέπε το 1 στην πάνω εικόνα) του ψυγείου και σταδιακά κρυώνει φυσικά (από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).

Το υγρό όμως, στο τέρμα του δρόμου (εκεί που τελειώνουν τα εξωτερικά σωληνάκια και αρχίζουν τα εσωτερικά), θα ξανασυναντήσει τη βαλβίδα εκτόνωσης η οποία θα το ξανα-αεριοποιήσει και θα πετάξει το αέριο αυτό στα εσωτερικά σωληνάκια, συνεχίζοντας έτσι να ψύχει το εσωτερικό μέρος του ψυγείου!

Και αυτός ο κύκλος συνεχίζεται! Το φρέον είναι ειδικό υγρό που όταν εξατμίζεται – αεριοποιείται, το αέριό του έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Με αυτόν το τρόπο λοιπόν λειτουργεί το ψυγείο. Κάτι ακόμα το οποίο παραλείψαμε, είναι το εξής:

5E3D4C51-2B1D-4FFC-9174-D203B5A47714

Αν αυτή η διαδικασία που περιγράψαμε πιο πάνω γινόταν χωρίς σταματημό, θα παγώνανε μέσα τα πάντα. Γι’ αυτό λοιπόν, μέσα στο ψυγείο, υπάρχει ένας θερμοστάτης που μπορούμε να ρυθμίσουμε κι εμείς οι ίδιοι την ψύξη – τι θερμοκρασία θα θέλαμε.

Όταν λοιπόν επιτευχθεί η επιθυμητή ψύξη – θερμοκρασία, ο θερμοστάτης διακόπτει το κύκλωμα και ο επάνω κύκλος υγροποίησης – αεριοποίησης του φρέον διακόπτεται.

Όταν όμως η θερμοκρασία ανέβει από ένα όριο και επάνω, τότε την ξαναξεκινάει.

Έτσι λοιπόν λειτουργεί το ψυγείο, η λογική είναι πολύ έξυπνη και σχετικά απλή!

Πηγή – http://coolweb.gr/pos-leitourgei-to-psigeio/
,

Το όφελος από την συντήρηση επαγγελματικού ψυγείου

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΟΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Η συντήρηση επαγγελματικού ψυγείου ή θαλάμου παρατείνει το χρόνο λειτουργίας του αποδίδοντας την μέγιστη απόδοση του. Είναι ίσως και ο βασικότερος τρόπος πρόληψης ενδεχομένων βλαβών εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα κατα την διάρκεια λειτουργίας του.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΨΥΓΕΙΟΥ

 • Χημικός καθαρισμός στοιχείου (κοντέσερ)
 • Έλεγχος καλωδιώσεων
 • Έλεγχος ψυκτικού υγρού
 • Έλεγχος και καθαρισμός συμπηκνωμάτων νερού (αποχετευση)
 • Έλεγχος λαστίχων στις πόρτες
 • Έλεγχος ανεμιστήρα

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

 • Το ψυγείο έχει υψηλές θερμοκρασίες
 • Κάνει θόρυβο
 • Υπάρχει η ενδειξη σφάλματος στο ηλεκτρονικό θερμόμετρο (Ε1 , Ε2)
τοποθέτηση κλιματιστικού

Όφελος από συντήρηση κλιματιστικού

ΑΠΟ ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ;

Η συντήρηση του κλιματιστικού είναι πολύ σημαντική τοσο για την διάρκεια ζωής του κλιματιστικού οσο και για την ΥΓΕΙΑ μας.
Η σωστή συντήρηση μας προστατεύει απο την ανάπτυξη μικροβίων,βακτηρίων και μικροοργανισμών απο τη σκόνη που ειναι υπεύθηνα για αλλεργίες (ρινίτιδα,επιπεφυκίτιδα και ερεθισμός στο λαιμό) οπως και για διάφορες παθήσεις του αναπνευστικού μας συστήματος( λοιμωξεων και άσθματος) ή ακομη και στη ανάπτυξη του μικροβίου legionella που προκαλεί την ασθένεια γνωστή ως “νοσο των λεγεωναρίων” προσβάλλοντας τους πνέυμονες και προκαλόντας μέχρι και πνευμονία.

Με τη συντήρηση του κλιματιστικού γίνεται καθαρισμός στη εσωτερική και στην εξωτερική μοναδα καθως και έλενχος σωστής λειτουργίας που εχει ως αποτέλεσμα:

 • Την μεγιστοποίηση  της αποδοσης του κλιματιστικού
 • Την μεγιστη διάρκεια ζωής με το λιγότερο κόστος(βλαβων-κατανάλωσης)
 • Οικονομία στο ρευμα αφου καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για να αποδώσει
 • Μειωση θορύβου

ΠΡΟΛΗΨΗ

 • Καθαρίζετε τα φίλτρα του κλιματιστικού μια φορα το μηνα ή ακομα και δυο αν είστε σε χωρο με πολυωρη χρηση και καπνο/σκονη
 • -κανετε τακτικά μια φορα το χρόνο ή και δυο ολοκληρωμένη συντηρηση στο κλιματιστικο αναλογως με την χρηση και το περιβαλλον(σκονη-καπνος)
 • Ανανεώνετε συχνά τον αέρα στον χώρο σας ανοίγοντας το παράθυρο κατα διαστήματα.
 • Κρατάτε τη θερμοκρασία του χώρου σε σταθερή-φυσιολογική θερμοκρασία(οχι πολυ χαμηλες ή ψηλες θερμοκρασίες)

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ SERVICE ΣΤΟ AIR CONDITION ΜΑΣ

 • Μειωμένη ή καθόλου απόδοση
 • Θορυβος στην εσωτερική ή στην εξωτερική μονάδα
 • Δυσοσμία (μυρίζει ασχημα ο αέρας που βγαίνει απο το aircondition)
 • Στάζουν νερα απο την εσωτερική μοναδα

Πώς πρέπει να συντηρούνται φρούτα και λαχανικά ?

Στόχος να διατηρήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία

Το ψυγείο αποτελεί τον ιδανικό χώρο αποθήκευσης των τροφίμων αλλά δυστυχώς τα συρτάρια του, όπως αυτά των φρούτων και των λαχανικών, δεν μπορούν να μας προστατεύσουν από ορισμένα παθογόνα μικρόβια, που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις, αφού εκεί, σύμφωνα με έρευνα συγκεντρώνονται βακτήρια σε επίπεδα έως και 785 φορές υψηλότερα από το όριο ασφαλείας.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, η σωστή θερμοκρασία ενός ψυγείου είναι 5 °C ή και χαμηλότερη και του καταψύκτη στους περίπου -15°C έως 18°C. Ωστόσο η θερμοκρασία δεν είναι ίδια στο εσωτερικό του ψυγείου. Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία είναι:

– 2 °C στο χαμηλότερο ράφι (που είναι και το πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου)
– 5 °C στο μεσαίο ράφι
– 8°C στο ψηλότερο ράφι
– 10-15 °C στα ράφια, στην πόρτα του ψυγείου

Στο χαμηλότερο ράφι, στα ειδικά συρτάρια, τοποθετούμε τα φρούτα και τα λαχανικά, όπου έχουμε φροντίσει να είναι άπλυτα. Τα λαχανικά πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδικές σακούλες και διαχωρισμένα από τα φρούτα, διότι τα δεύτερα εκπέμπουν μια ουσία που ονομάζεται αιθυλένιο και τα κάνει να χαλάνε γρηγορότερα.

Στο αμέσως επόμενο ράφι, τοποθετούμε τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου όπως είναι το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά σε στεγανά ή σκεπασμένα δοχεία, για να εμποδίσουμε την διαρροή υγρών σε άλλα τρόφιμα.

Τρόφιμα όπως αυγά, γάλα, τυριά, γιαούρτι, αλλαντικά, κέικ, περισσεύματα τροφών καθώς και προϊόντα που φέρουν την επισήμανση «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα», τα τοποθετούμε στα δυο ψηλότερα ράφια του ψυγείου. Τέλος, στα ράφια στην πόρτα του ψυγείου, τοποθετούμε τρόφιμα όπως βούτυρο, μουστάρδα, αναψυκτικά και ποτά.

Οδηγός συντήρησης των φρούτων και λαχανικών

Αποθηκεύετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία. Πρέπει να τοποθετούνται στα συρτάρια των λαχανικών, όπου η θερμοκρασία τους φτάνει έως και 10°C. Η συνιστώμενη θερμοκρασία για τα τρόφιμα αυτά παρουσιάζετε αναλυτικά στον παρακάτω πινάκα. Ορισμένα λαχανικά, μπορεί να αφήνουν οσμές, και έτσι να επηρεαστεί η γεύση η δικιά τους αλλά και των υπόλοιπων τροφίμων. Ένα κουτί μαγειρική σόδα στο ψυγείο, βοηθάει να αποφευχθεί η μεταφορά οσμής και γεύσης.

Τα φρούτα πρέπει να τοποθετούνται μέσα στο συρτάρι χωρίς συσκευασία, ενώ τα λαχανικά ανάλογα με το αν χρειάζονται υγρασία και κρύο όπως για παράδειγμα το μαρούλι και το σπανάκι τα τοποθετούμε σε πλαστικές σακούλες αεροστεγώς κλεισμένες για να διατηρούν την υγρασία τους, χωρίς όμως να πιέζονται ασφυκτικά, γιατί θα μαραθούν πιο γρήγορα. Τα λαχανικά με βολβούς, όπως τα καρότα, πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες με τρύπες, ώστε να «αναπνέουν».

Τα καρότα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και πέντε μήνες, εάν έχουν αποθηκευτεί σωστά. Βεβαιωθείτε ότι τα καρότα είναι στεγνά πριν τα βάλετε στο ψυγείο, ειδικά αν τα αγοράζετε μέσα σε πλαστικές σακούλες. Για να αυξήσουμε τον χρόνο ζωής των καρότων, αρκεί να τους κόψουμε το κοτσάνι πριν τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο. Λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, μπορεί να μείνουν τοποθετημένα σε ανοιχτή σακούλα 1-2 ημέρες μέσα στο ψυγείο.

Τα λαχανικά επίσης μπορούν να μπουν στην κατάψυξη ακλουθώντας όμως μια συγκεκριμένη διαδικασία. Υπάρχει η διαδικασία του ¨ζεματίσματος¨ όπου αφού βράσουμε τα λαχανικά για περίπου 5 λεπτά τα βουτάμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και τα αφήνουμε άλλα 5 λεπτά. Στεγνώνουμε τα λαχανικά πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί έτσι ώστε να μη μείνει καθόλου νερό, τα τοποθετούμε σε σακούλες και μετά στην κατάψυξη.

Η συγκεκριμένη όμως διαδικασία δεν ισχύει για όλα τα λαχανικά. Εκτός από το «ζεμάτισμα» υπάρχουν και λαχανικά τα οποία ακολουθούν διαφορετική διαδικασία πριν την ‘είσοδό’ τους στη κατάψυξη. Για παράδειγμα: τα μανιτάρια τα σοτάρουμε ελαφρώς σε λίγο φυτικό βούτυρο ή λάδι και μετά τα βάζουμε αμέσως στην κατάψυξη.

Τρόφιμο  Θερμοκρασία (°C)  Διάρκεια αποθήκευσης
Αγγούρια 10-14 μέρες
Αμύγδαλα 8-12 μήνες
Αχλάδια 2-7 μήνες
Βατόμουρα -1-0 2-3 μέρες
Βερίκοκα 1-2 βδομάδες
Βούτυρο 0-2 2 μήνες
Βύσσινα 0 3-7 μέρες
Γκρέιπφρουτ 4-6 βδομάδες
Δαμάσκηνα -1-0 2-4 βδομάδες
Καρότα 0 4-5 μήνες
Καρπούζια 2-4 2-3 βδομάδες
Καρύδια 8-12 μήνες
Κεράσια 2-3 βδομάδες
Κουνουπίδι 0 2-3 βδομάδες
Λάχανο 0 3-4 βδομάδες
Λεμόνια κίτρινα 3-6 βδομάδες
Μανιτάρια 0-1 3-5 μέρες
Μαρούλι 0 2-3 βδομάδες
Μελιτζάνες 7-9 9-11 μέρες
Μήλα -1-0 3-8 μήνες
Μπανάνες κίτρινες 14-16 7-11 μέρες
Νεκταρίνια -1-0 2-4 βδομάδες
Πεπόνια 7-9 1-2 βδομάδες
Πορτοκάλια 0-9 6-12 βδομάδες
Ροδάκινα -1-0 2-4 βδομάδες
Ρόδια 0-2 2-3 μήνες
Σταφύλια -1-0  3-6 μήνες
Σύκα -1-0 8-10 μέρες
Φασολάκια 6-8 8-10 μέρες
Φράουλες 0 7-9 μέρες
Φρούτα ξερά 0 9-12 μήνες
Χουρμάδες 0 6-12 μήνες

Πηγή: diatrofi.gr